Jeżyna

Jeżyna

Jeżyna stanowi jeden z najbardziej popularnych krzewów owocowych na polskich ogródkach działkowych. Wielu z nas kojarzy się z wakacjami oraz pracami na działce, do których zachęcały nas mamy czy babcie. Owoce jeżyny, aby były soczyste, duże oraz nie za bardzo kwaśne potrzebują odpowiedniej opieki oraz wzmożonej uwagi. Na rynku znajdziemy wiele bezkolcowych odmian tego krzewu. Brak kolców stanowi nie lada zaletę, szczególnie podczas zbiorów owoców.

Ich smak jednak nie przypadnie do gustu miłośnikom słodkich owoców. Jeżyny są z natury lekko kwaskowate i cierpkie. Mimo to uprawiamy je często dla domowego użytku. Zazwyczaj zamieniamy je w różnego rodzaju weki – soki, dżemy czy konfitury. Doskonale nadają się także na wina i galaretki.

Stanowią też świetny dodatek do deserów i ciast, gdyż neutralizują zbyt słodki smak. Najczęściej uprawiane odmiany w Polsce to „orkan”, „black satin” oraz „thornfree”. Niezaprzeczalną zaletą krzewu jeżynowego jest to, że świetnie da sobie radę w zacienionym miejscu, gdzie większość roślin nie przeżyje długo. Jeżyna nie potrzebuje też cięcia oraz jest dość tolerancyjne w kwestii gleby. Wadą może być ich ekspansywność, gdyż potrafi się szybko rozprzestrzeniać.