Kolendra i jej właściwości
Leczenie ziołami to znana od dziesiątek lat metoda leczenia różnego rodzaju chorób czy schorzeń, która wbrew pozorom okazuje się być bardzo skuteczna, gdyż natura ma do zaoferowania naprawdę wiele substancji leczniczych na różnego rodzaju dolegliwości.
Wystarczy odkryć tylko, w jakich roślinach i ziołach substancje te są poukrywane.
Dobrym przykładem może być na przykład kolendra, dobrze znana już i ceniona w starożytnym Rzymie.
Ceniona, gdyż bogata w takie pozytywne substancje jak olejek eteryczny, olejek tłusty, fitosterole, pektyny, związki białkowe i cukrowe czy skrobię.
Z punktu widzenia leczniczego najbardziej przydatne są owoce kolendry, z których pozyskuje się olejek kolendrowy, a to właśnie on bardzo dobrze wpływa na nasz organizm.
Poprawia bowiem pracę jelit i ogólnie przewodu pokarmowego, a do tego działa też wzmacniająco i uspokajająco, jak i bakteriobójczo.
Mimo to, dziś kolendra jest używana głównie jako przyprawa kuchenna, ale wykazuje także dobre właściwości konserwujące.